Owsiki

profilaktyka, zapobieganie

“MYŚLIWY”- CZYLI GRUPA KRWI 0

Grupa krwi “0” jest najstarszą jaką posiadał człowiek. Osoby z grupą krwi charakteryzują się silnym i agresywnym systemem odpornościowym. Posiadają silny charakter, energię, pewność siebie, życiowy optymizm. Bez problemu nawiązują kontakty osobiste. Uparcie dążą do wyznaczonego celu, są konsekwentni w działaniu. Charakteryzuje ich logiczne myślenie i umiejętność przywidywania konsekwencji podejmowanych działań. . Są odporni na stres i sytuacje stresogenne. Wśród nich nie brakuje szefów i biznesmenów, handlowców, polityków, doradców.
łowca

Statystycznie grupa krwi „O” posiada zmysł etyczny, ale też niewrażliwość na wiarę religijną. Preferowane kierunki filozoficzne to materializm i egzystencjonlizm.Wskazane dla tej grupy krwi są intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce ze względu na posiadanie wysokiego poziomu kwasu żołądkowego co ułatwia im przyswajanie mięsa. Jednak wysoki poziom kwasu żołądkowego może doprowadzić do zaburzeń pracy żołądka, a nawet wrzodów. Grupa krwi “0” narażona jest na problemy z krzepliwością, a więc spożywanie syntetycznych witamin z grupy A i E jest niewskazane. CaliVita proponuje zastąpienie je naturalnymi witaminami jak– Beta Caroten i Witamina E. Należy również ograniczyć produkty zbożowe, które zatruwają organizm tych osób. Z chorób nowotworowych najczęściej w tej grupie spotyka się raka jelita grubego.
W związku z nieprawidłową pracą tarczycy, występuje tendencja do zatrzymywania płynów w organizmie, a tym samym do przyrostu wagi ciała i szybkiego męczenia.
Aby zapobiec niepożądanym rezultatom CaliVita proponuje preparat Ocean 21, zawierający w swoim składzie 8 alg morskich lub Spirulinę Max (glon słodkowodny, będący bogatą substancją odżywczą).
Dla wzmocnienia odporności przed grypą, wirusowym zapaleniem wątroby CaliVita proponuje przyjmowanie: Immunaid, Viagro, Soku Noni, oraz oczyszczanie wątroby preparatem Liver Aid. Niewskazane są produkty mleczne i zbożowe.

Niezbędnym suplementem polecanym przez CaliVita zawierającym niezbędne składniki najodpowiedniejsze dla tej grupy krwi jest Vital 0

Produkty spożywcze, które sprzyjają utracie wagi w tej grupie krwi to:

* ryby,
* owoce morza,
* sól jodowana,
* wątroba,
* czerwone, chude mięso,
* produkty zawierające witaminy z grupy B.

Produkty spożywcze powodujące przybieranie masy ciała w grupie krwi „O” to takie, które zakłócają wydolność insuliny, zwalniają metabolizm, hamują działanie hormonu tarczycy i spalanie kalorii.
Zaliczają się do nich:

* wyroby pszenne,
* kukurydza,
* kapusta,
* brukselka,
* kalafior,
* gorczyca,
* fasola i soczewica.

Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy, czyli do niedoczynności, co również sprzyja nabieraniu wagi. Niedoczynność występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu. Symptomami niedoczynności tarczycy jest tycie, zatrzymywanie płynów w organizmie, uczucie zmęczenia a nawet zanik mięśni.

ZALECANE I NIEWSKAZANE PRODUKTY SPOŻYWCZE

MIĘSA I DRÓB
zalecane: baranina, cielęcina, jagnięcina, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
niewskazane: bekon, gęsi, szynka, wieprzowina.
OWOCE MORZA
zalecane: dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, żółty i biały, pstrąg tęczowy, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy,
niewskazane: barakudy, kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledź marynowany.
NABIAŁ I JAJA
Produkty mleczne dla tej grupy są nie wskazane. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Należy unikać chude lub 2% mleko, jogurty wszystkich odmian, kefiry, kozie mleka, lody, maślanki, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.
TŁUSZCZE I OLEJE
zalecane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
niewskazane: olej bawełniany, olej z kukurydzy.
ORZECHY, PESTKI
zalecane: pestki dyni, orzech włoski.
niewskazane: mak, masło z orzechów ziemnych, orzech brazylijski, orzech litchi, orzechy nerkowca, pistacjowe, ziemne.
ROŚLINY STRĄCZKOWE
zalecane: fasola sduke, azuki, pinto, groch “czarne oczko”.
niewskazane: fasola copper, navy, nerkowata, tamaryndowa, soczewica amerykańska, czerwona, zielona.
ZBOŻA
Należy całkowicie wyeliminować produkty zbożowe z diety.
Należy unikać: kiełki pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem-zbóż.
PIECZYWO
zalecane: Chleb esseński, chleb ezechiela.
niewskazane: grzanki kukurydziane i angielskie, bułki z otrębami owsa, chleb z kiełków pszenicy, chleb wieloziarnisty, obwarzanki, pieczywo z mąki macowej, pieczywo z otrębów pszenicy, pieczywo pszenne, pumpernikliel, wysokoproteiny chleb.
MAKARONY I ZIARNA
Należy całkowicie wyeliminować ziarna i makarony z diety. Nie wskazany jest także używanie: białej mąki pszennej, makaronu grysikowego ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.
WARZYWA
zalecane: botwinka, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
niewskazane: awokado, bakłażan, biała kapusta, biała i żółta kukurydza, białe i czerwone ziemniaki, brukselka, chińska kapusta, czerwona kapusta, czarne oliwki, gorczyca, grzyby shiitake, kalafior, lucerna, oliwki greckie, oliwki hiszpańskie, pieczarki.
OWOCE
zalecane: suszone i świeże figi, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
niewskazane: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melony kantalupy, melony miodunki, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar, truskawki.
NAPOJE I SOKI
zalecane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
niewskazane: sok z jabłek, sok z kapusty, napoje i soki pomarańczowe, coca-cola, napoje gazowane.
PRZYPRAWY
zalecane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
niewskazane: cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet balsamiczny, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, skrobia kukurydziana, syrop kukurydziany, wanilia.
HERBATKI ZIOŁOWE
zalecane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
niewskazane: aloes, czerwona koniczyna, dziurawiec, echinacea, gorzknik kanadyjski, goryczka, liście truskawki, lucerna, łopian, podbiał, rabarbar, senes, szczawi, tasznik pospolity.
UŻYWKI
zalecane: woda seltzera, woda sodowa.
niewskazane: czarna herbaty bezkofeinowa, czarna herbata, kawa bezkofeinowa, kawy kofeinowa.
Należy unikać również ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwaśnych, marynat słotkich, przypraw smakowych.

Charakterystyczne choroby to:

* alergia,
* astma,
* artretyzm,
* zapalenie stawów,
* choroby wirusowe,
* zaburzenia krzepnięcia krwi,
* wrzody,
* zgaga,
* problemy z wypróżnianiem,
* nowotwór jelita grubego.

Categories: Diety