Owsiki

profilaktyka, zapobieganie

Dieta przeciwgrzybicza

Dieta ta tworzy w organizmie środowisko, które nie sprzyja przerostowi nadmiernej flory grzybiczej w jelitach.

W przypadku schorzeń przewlekłych / w okresie przyjmowania leków wprowadzenie zmian w diecie zawsze skonsultuj z lekarzem prowadzącym!

Produkty zabronione
chleb

PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI – białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku.

DROŻDŻE i wszelkie produkty zawierające drożdże

BIAŁY RYŻ

CUKIER – we wszystkich postaciach): miód, dżem, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.

PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI – białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku.

DROŻDŻE i wszelkie produkty zawierające drożdże

BIAŁY RYŻ

ALKOHOL – także słodkie wina, piwo.

SŁODKIE OWOCE – banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.

SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE, MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE

(m. in. sos sojowy)

SOKI W KARTONACH I BUTELKACH, PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE

WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI,

ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY

Produkty dozwolone

OLIWA Z OLIWEK – tłoczona na zimno

ZIARNA – dyni, słonecznika, siemię lniane

NAPOJE – woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.

jedzenie
jedzenie

RYBY, MIĘSO (z wyjątkiem wieprzowiny) – wędliny drobiowe lub wołowe, najlepiej pieczone w domu.

JAJKA – jeśli nie są alergenem

WARZYWA – dobrze żuć

KWAŚNE OWOCE – jabłka, grejpfruty, kiwi

PRODUKTY MLECZNE – najlepiej jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii – dopuszcza się dopiero w drugiej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są alergenami. Wybierajmy raczej produkty z mleka koziego, owczego, a nie krowiego. Unikajmy mleka pasteryzowanego.

PIECZYWO – chleb żytni na zakwasie, chleb chrupki, chleb chrupki żytni (również z sezamem), wafle ryżowe.

Makarony razowe.

ZIEMNIAKI

KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych)

RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY

PIECZYWO – żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe

Categories: Diety